Arabuluculuk Hizmetleri

6325 sayılı HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU ile hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesi imkanı getirilmiştir.

Bu Kanuna göre, yabancılık unsuru taşıyanlar da dâhil olmak üzere, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının - Aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıklar hariç - çözümlenmesi için ARABULUCUYA başvurulabilir.

Arabuluculuk faaliyetinde bulunmak için Adalet Bakanlığınca düzenlenen arabulucular siciline kaydedilmiş bulunmak gerekir.

Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemine arabuluculuk denilmektedir.

Taraflar, arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda serbesttirler.

Taraflar, gerek arabulucuya başvururken gerekse tüm süreç boyunca eşit haklara sahiptirler.

Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça arabulucu, arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya diğer bir şekilde elde ettiği bilgi ve belgeler ile diğer kayıtları gizli tutmakla yükümlüdür.

Aksi kararlaştırılmadıkça taraflar da bu konudaki gizliliğe uymak zorundadırlar.

Arabulucu, tarafların her biri ile ayrı ayrı veya birlikte görüşebilir ve iletişim kurabilir. Taraflar bu görüşmelere vekilleri aracılığıyla da katılabilirler.

Arabulucu görevini özenle, tarafsız bir biçimde ve şahsen yerine getirir.

Arabulucu, bu sıfatla görev yaptığı uyuşmazlıkla ilgili olarak açılan davada, daha sonra taraflardan birinin avukatı olarak görev üstlenemez.

Arabulucu, arabuluculuk faaliyetinin başında, tarafları arabuluculuğun esasları, süreci ve sonuçları hakkında gerektiği gibi aydınlatmakla yükümlüdür.

Taraflar dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında arabulucuya başvurma konusunda anlaşabilirler. Mahkeme de tarafları arabulucuya başvurmak konusunda aydınlatıp, teşvik edebilir.

Aksi kararlaştırılmadıkça taraflardan birinin arabulucuya başvuru teklifine otuz gün içinde olumlu cevap verilmez ise bu teklif reddedilmiş sayılır.

Başkaca bir usul kararlaştırılmadıkça arabulucu veya arabulucular taraflarca seçilir.

Taraflar arabuluculuk faaliyeti sonunda bir anlaşmaya varırlarsa, bu anlaşma belgesinin icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesini talep edebilirler. Dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmuşsa, anlaşmanın icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesi, asıl uyuşmazlık hakkındaki görev ve yetki kurallarına göre belirlenecek olan mahkemeden talep edilebilir. Davanın görülmesi sırasında arabuluculuğa başvurulması durumunda ise anlaşmanın icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesi, davanın görüldüğü mahkemeden talep edilebilir. Bu şerhi içeren anlaşma, ilam niteliğinde belge sayılır.

Avukatlık Hizmetleri

AVUKATLIK HİZMETLERİ

Poyraz Hukuk Bürosu Avukatlık Hizmetleri Hakkında Detaylı Bilgi...

Arabuluculuk Hizmetleri

ARABULUCULUK HİZMETLERİ

Poyraz Hukuk Bürosu Arabuluculuk Hizmetleri Hakkında Detaylı Bilgi...

Marka Patent

MARKA PATENT HİZMETLERİ

Poyraz Hukuk Bürosu Marka Patent Hizmetleri Hakkında Detaylı Bilgi...

© 2014 Tüm hakları saklıdır. Poyraz Hukuk Bürosu’nun yazılı izni olmadan hiçbir şekilde alıntı yapılamaz.
Hürriyet Bulv.No:5 K:5/503 Çankaya-İzmir     
 +90 232 441 35 35 / +90 232 425 04 13     +90 232 425 04 17     info@poyrazhukuk.net